Bebeklerde Üşütme Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Bebeklerde Üşütme Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Üşütme

Bebeklerde üşütme, yer yer tehlike arz eden bir durumdur. Bu nedenle anne, bebeğine ilk aylarında çok dikkat etmelidir. Çünkü bebeklerde bağışıklık sistemi henüz güç kazanmamıştır ve dirençsizdir. Bebeğin bağışıklık sisteminin üşütme ve soğuk algınlığını yenebilmesi için zamana ihtiyacı vardır. Anne ve baba bilmelidir ki, bebeğinizin doğduğu ilk yıl en az bir kez üşütme yani soğuk algınlığı geçireceği muhtemeldir. Üşütme hastalığına yol açan yüzlerce virüs vardır ve bağışıklık sistemi hala gelişmekte olan bebeğiniz bu virüslerle sizin gibi savaşamaz. Eğer bebek henüz 2-3 aylık olmadıysa hemen doktor yardımı alınmalıdır.

Bebeklerde üşütme, başka sağlık sorunlarına yol açmazsa bir haftada iyileşme belirtileri gösterecektir. Bebeğin bağışıklık sistemini oluşturan en önemli faktörün anne sütü olduğu unutulmamalıdır. Üşütme, yeni doğan bebeklerde kuş palazı ve zatürre gibi hastalıklara neden olabilir. Bu durumların oluşmaması için, bebeğin üşütme hastalığı süresince anne bebeğin vücut ısısına, anne sütü almasına ve hijyenik ortamlarda bulunmasına dikkat etmelidir. Fakat bebeğin burun tıkanıklığı, emerken nefes almasına engel olacağı için iştah kaybı da yaşaması muhtemeldir. Bebeğin anne sütü veya biberonla beslenememesi vücudunun susuz kalmasına sebep olabilir. Bu durumlarda doktorunuzdan yardım almalısınız.

Yeni Doğan Bebekte Doktor Müdahalesi Gerektirecek Durumlardan Bazıları

  • Bebeğin vücudunda ateş gözlemleniyorsa ve bu ateş 38°C'nin üzerindeyse
  • Sebebi bilinmez ağlamalar varsa ve bu ağlamalar aniden ve birden bağırma şeklinde başlıyorsa
  • Gözlerinde kızarıklık varsa
  • Gözlerinden sarımsı bir sıvı geliyorsa
  • Öksürük süresi 2-3 günden daha uzun sürüyorsa
  • Kalın ve yeşilimsi burun akıntısı varsa
  • Altını ıslatması üşütmeden önceki günlere göre azalma gösterdiyse
  • Emmeyi ve sıvı alımını reddediyorsa
  • Kusmaları varsa
  • Cilt rengi değişecek kadar şiddetli öksürüyorsa
  • Nefes almada güçlük çekiyorsa

Yukarıdaki belirtiler gözlemleniyorsa, bebeğinizi en yakın sağlık kuruluşuna götürüp yardım almalısınız. Yeni doğan bebekler kalabalık ortamlarda mümkün olduğu kadar bulundurulmamalı ve üşütme belirtileri olan bireylerden uzak tutulmalıdır. Soğuk algınlığı hastalığı yaşayan kişi aynı evde ise bebeğin odasına girmemelidir. Bunun sebebi, üşütme ve soğuk algınlığında oluşan virüslerin eşyaların üzerinde saatlerce yaşayabilmesidir. İşte bu durumdan dolayı hastalık yaşayan kişinin bebeğin odasına girmesi tehlike arz etmektedir.

Fakat bebeğiniz 3 ayı geçtiyse, artık 5-6 aylık dönemlerine geldiğinde üşütme hastalığını 3 ay altı bebeklere nazaran daha hafif geçirebilecek çağda olmuş sayılır. 5-6 aylık çocuklar her şeyi elleriyle ve ağzıyla tanımaya başlar; dolayısıyla bebeğinizin organizmasına virüs çok kolay bir şekilde geçebilir. Üşütme ve soğuk algınlıkları özellikle bebeklerin evde tutulduğu sonbahar, kış ve ilkbahar başlangıcı aylarında olur. Anne ve baba çocuklarını bu aylarda dışarı çıkarmak pek istemezler ve doğru zamanı beklerler.

Bebeğinizde üşütme ve soğuk algınlığı başladığında belirtiler burun akıntısı, öksürük, hapşırık ve düşük ateş olacaktır. Burun tıkanıklıklarında ise bebeğinizin nemlendirme cihazı içine ya da banyo suyuna 1-2 damla mentol, okaliptüs ya da çam yağı damlatmanız bebeğinizin rahatlamasını sağlayacaktır. Bebeğiniz 6 ay üstü ise ılık bir şekilde papatya çayı verebilirsiniz. Bebeğiniz kaç aylık olursa olsun, üşütme hastalığı geçiriyorsa ve üşütme belirtileri başladıysa dikkat edilmesi gereken bir durum vardır. Bebeğin ateşi varsa ve bu ateş hastalığın başladığı anda düşük bir şekilde seyrediyorsa bu normal bir durumdur; fakat üşütme hastalığının 2-3 gün sonra yüksek ateşle seyretmesi, bebeğinizin enfeksiyon kaptığını gösterir. Böyle durumlarda bebeğinizi evde iyileştirme çabası içerisine girmemelisiniz ve doktor desteği almalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mide Üşütmesi Bitkisel Tedavi

Mide Üşütmesi Bitkisel Tedavi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Üşütme Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Üşütme Belirtileri ve Tedavisi

Üşütme Titreme Belirtileri ve Tedavisi

Üşütme Titreme Belirtileri ve Tedavisi

Bel Üşütmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bel Üşütmesi Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Üşütmesine Ne İyi Gelir?

Akciğer Üşütmesine Ne İyi Gelir?

Böbrek Üşütmesine Ne İyi Gelir?

Böbrek Üşütmesine Ne İyi Gelir?