Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir?
24 Temmuz 2024

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir?


Mide, sindirim sisteminin önemli bir parçasıdır ve ağızdan sonra ikinci sindirim işlemiyle ilgilenir. Yetişkin bir insanın mide kapasitesi genişlediğinde 4 litreye ulaşabilir, ancak genellikle 1,5 litre kapasite ile çalışır. Mide, dış dünya ile oldukça fazla etkileşim içindedir ve dışarıdan gelen yiyecek ve içecekler (dondurma, soğuk su, soğuk meyveler) midenin üşütülmesine neden olabilir. Soğuk havalarda özellikle gece üst açılmasıyla mide üşütülürken, sıcak havalarda ise serinlemek için açılan kapı ve pencerelerden gelen cereyan etkisi yapan iklimsel hava midenin üşütülmesine neden olabilir. Bu durumun aşılması için mide üşütmesine iyi gelen antioksidanlar kullanmak önemlidir.

Mideye dışarıdan gelen sıvılar 20 dakika içinde mideyi terk ederken, katı yiyecekler 1,5 saat kadar kalır. Mide, salgı üreten bir organdır ve mide üşütmesi ile bu salgılar artar. Bu durumda ishal, mide ağrıları ve gastrit gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Midenin Üşütülmesine Ne İyi Gelir?

Zencefil Çayı

Zencefil çayı, mide üşütmesine iyi gelmektedir. Antiviral etkisiyle virüslerle savaşırken, antienflamatuvar etkisiyle de ateş düşmesini sağlar. Zencefil çayı, aynı zamanda mide salgılarının kontrollü olarak salgılanmasını sağlayarak bağırsakta ortaya çıkan dalgalanmaların önüne geçer. Zencefil çayı hazırlamak için 50 gram taze zencefil ince ince doğranır. Demlik içine atılır ve arzuya göre 5 su bardağı veya 1 litre su eklenir. Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha kaynatılır ve içine biraz karanfil eklenebilir. Bu karışım ılık veya soğuk olarak gün boyunca içilebilir. Ayrıca, fazla miktarda tüketilmesi zarar vermediğinden, normal su tüketimi yerine bu çaydan daha fazla yaparak kullanabilirsiniz.

Karbonat

Karbonat, mide üşütmesine iyi gelen içeceklerden biridir. Mutfaklarda hamur kabartma tozu olarak kullanılan karbonat, bir su bardağı su içine katılarak içildiğinde mide üşütmesine iyi gelir.

Keten Tohumu

Keten tohumu, yüksek lif kaynağı ve antioksidan etkisi nedeniyle birçok hastalığın tedavisinde asırlardır kullanılmaktadır. Mide üşütmesinde de yararlı olan keten tohumu, sindirim sistemine büyük katkıda bulunur. Aynı zamanda kolesterol sorunlarını içerdiği omega-3 yağ asitleriyle azaltan keten tohumu, mide yanması, ağrısı ve kabızlık sorunlarını da giderir.

Nane Limon Çayı

Geleneksel olarak evlerde sıkça kullanılan nane limon çayı, içeriğindeki C vitamini ve antioksidan ile antiviral özellikleri sayesinde mide virüslerinin yok edilmesine yardımcı olur. Hazırlanışı için: Ketıl içine iki bardak su konur ve bir limon kabuğu ile doğranarak eklenir. 10 dakika kaynadıktan sonra bir çay kaşığı kuru nane eklenir ve 5 dakika daha kaynatılır. Ilık olarak içilir ve mide üşütmelerine iyi gelir.

Soğan Suyu

Soğan, viral enfeksiyonların yok edilmesinde etkili bir antibiyotiktir. Özellikle kırmızı soğanın mide üşütmelerinde etkili olduğu görülmüştür. Bir adet kırmızı soğan suda kaynatılır ve suyu içilir. Tadı biraz farklı gelebilir, ancak midenizin rahatladığını göreceksiniz. Ayrıca, soğan suyu ve bal karışımının da faydalı olduğu bilinmektedir.

Isırgan Otu Çayı

Isırgan otu, mide üşütmesine iyi gelen çözümlerden biridir. İçeriğindeki antibiyotik etkisiyle iltihabi durumları, antiviral etkisiyle mide virüs ve bakterilerini, antienflamatuvar etkisiyle de ateş düşürülmesine yardımcı olan bir mucize bitkidir. Her sabah aç karna yarım çorba kaşığı ısırgan otu bir çay bardağı suya atılarak kaynatılıp çayı içilebilir.

Midemizde sürekli yerleşik halde bulunan bakteri ve virüsler, mideye zarar vermek için bekleyiş halindedir. Bu bekleyiş, midenin dayanıklılığının azalmasına kadar sürer. Mide üşütmesinden kaynaklanan hastalık ağır seyrediyorsa, doktora başvurup antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni